16 Οκτώβριος 2020, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2020, 20:09

Νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ο Πομπέο κατηγορεί την Τουρκία

  • Νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ο Πομπέο κατηγορεί την Τουρκία
    Αζέρος στέκεται στο κατεστραμμένο από βομβαρδισμούς νεκροταφείο στην επαρχία Ταρτάρ του Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: EPA / Aziz Karimov)

Δυνάμεις των Αρμενίων και των Αζέρων ενεπλάκησαν σε νέες συγκρούσεις σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες για την τήρηση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Μόσχας. Την ίδια ώρα, ο Μάικ Πομπέο επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη, επειδή εξοπλίζει το Αζερμπαϊτζάν.

«Χρειάζεται διπλωματική λύση αντί τρίτες χώρες να δίνουν δύναμη πυρός σε αυτό που είναι ήδη πυριτιδαποθήκη μιας κατάστασης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο WSB Atlanta.

Εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, από την άλλη, έχει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, αλλά και σχέσεις με τους Αζέρους· το RIA μετέδωσε πως το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στην Κασπία.

Αξιωματούχος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε το Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισε από το βορρά «περιφρονώντας πλήρως την ανθρωπιστική εκεχειρία», ενώ από το Μπακού ανακοίνωσε ότι υπήρξε πυραυλική επίθεση στην Ορντουμπάντ, μια αυτόνομη περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά περιβάλλεται από την Αρμενία και το Ιράν.