16 Οκτώβριος 2020, 18:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2020, 19:37

Δίκη Χρυσής Αυγής: Φθηνό σόου από τους καταδικασθέντες για να πάρουν αναστολή – Ο Λαγός θα πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Φθηνό σόου από τους καταδικασθέντες για να πάρουν αναστολή – Ο Λαγός θα πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια
    Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη εξετάζει μάρτυρα στην έδρα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)

«Μαγικά» επιχειρήματα, φθηνές δικαιολογίες αλλά και υπερβολικές απαιτήσεις με δεδομένη την καταδικαστική απόφαση διατύπωσαν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να πετύχουν την αναστολή των ποινών τους.

Ο μόνος που δεν ζήτησε την αναστολή της ποινής του είναι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει εντολών. Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα. Επί 5,5 χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές. Ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών», είπε.

Η διαδικασία για το αίτημα των αναστολών ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, λίγο πριν τις 11:00 και ολοκληρώθηκε μετά τις 15:30 οπότε το δικαστήριο διέκοψε. Όλες αυτές τις ώρες και τι δεν άκουσε προεδρείο του Εφετείου από τους καταδικασθέντες και τους συνηγόρους τους.


Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης αποχωρεί από το Εφετείο Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τι υποστήριξαν ο Κασιδιάρης και η υπεράσπιση του Μιχαλολιάκου
Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου υποστήριξε ότι του αξίζει η αναστολή γιατί ποτέ δεν έκανε το παραμικρό για να αποφύγει τη δικαιοσύνη, δεν έχει κατηγορηθεί για απόδραση και γενικά πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει αναστολή. «Αν εκτελεστεί η απόφαση, θα έχει τεράστιες συνέπειες στην πολιτική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του», είπαν οι συνήγοροί του.

Εξοντωτική χαρακτήρισε την ποινή των 13 ετών που του επιβλήθηκε, ο Ηλίας Κασιδιάρης τονίζοντας πως ξεκίνησε και πάλι την επαγγελματική ζωή του.

«Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή, χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό... Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο. Μην μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες», εξήγησε.

Γερμενής, Μπούκουρας, Ματθαιόπουλος δήλωσαν πιο αθώοι από αθώοι
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γερμενής, γνωστός ως «Καιάδας», είπε ότι δεν παραβίασε ποτέ τους όρους που του επιβλήθηκαν και πως «όλο αυτό στοίχισε σε μένα και την οικογένειά του. Στιγματίστηκα και δέχθηκα πόλεμο». Σήμερα δεν ασχολείται με την πολιτική και είναι συνεργάτης του Γιάννη Λαγού με μισθό 525 ευρώ, ενώ όπως είπε «σε αυτό το διάστημα πήρα το πτυχίο μου σε Αρχαιολογία-Ιστορία. Αυτό που με ενδιαφέρει πλέον, είναι να σταθώ επαγγελματικά» συνέχισε.

Ο Γερμενής ζήτησε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι. Η μητέρα του που ήρθε σαν μάρτυρας, είπε ότι ο γιος της για οικονομικούς λόγους δεν πρέπει να πάει στη φυλακή.

Με τη μαμά έκανε παιχνίδι και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, καθώς όπως είπε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να της προσφέρει τροφή.


Μάρτυρας καταθέτει υπέρ του Γερμενή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η υπεράσπιση του Στάθη Μπούκουρα επισήμανε ότι έχει ήδη βρεθεί 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν μπει φυλακή, θα έχει εκτίσει την ποινή του», ανέφερε η συνήγορός του. υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες –ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης– οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «Κυρία πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Ο συνήγορος του Αντ. Γρέγου ζήτησε από το δικαστήριο «βραχιολάκι» για τον εντολέα της. Μάλιστα, ζήτησε ο καταδικασθείς να έχει δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος. Ακόμη, ο συνήγορος επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους, εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, αν οδηγηθεί στη φυλακή.

Η υπεράσπιση Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της.

Υποστήριξε ότι η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου έζησε σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2013 και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγό της και στο φαρμακείο. Αργότερα, της επιβλήθηκε ο όρος να πηγαίνει στο τμήμα τρεις φορές το μήνα.


Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Αρτέμης Ματθαιόπουλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς», ανέφερε η υπεράσπιση Ζαρούλια. «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή, προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορουμένου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση... Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίαου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς».

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 11:00 με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των αναστολών.

«Να οδηγηθούν στη φυλακή. Πρόκειται περί οργανώμενης κλάψας»
Εξερχόμενοι από το Εφετείο, μετά τη διακοπή της διαδικασίας, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης και Χάρης Στρατής, σχολίασαν την υπερασπιστή γραμμή που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι, αλλά εξέφρασαν και την πεποίθηση ότι το Δικαστήριο πρέπει να τους οδηγήσει στην φυλακή.

«Αν θα μπορούσα να συνοψίσω με τέσσερις λέξεις την εμπειρία από τις ημέρες αυτές της προσπάθειας των κατηγορουμένων για το ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα έλεγα τις λέξεις "κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή"» δήλωσε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παράδοση από πολιτικές δίκες και δίκες αστυνομικών σκευωριών και έχει διαμορφώσει ταυτόχρονα με αυτήν μια μεγάλη παράδοση υπερασπιστικής συμπεριφοράς των ανθρώπων οι οποίοι διώκονται, θεωρώντας τον εαυτό τους ως θύμα πολιτικής δίωξης. Αλλά ακόμα και οι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου διαθέτουν και εκδηλώνουν μια υπερασπιστική αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση στις δίκες».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου, ο Κώστας Παπαδάκης είπε ότι «η πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής τις ημέρες αυτές εκδηλώνει μια συμπεριφορά η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ιδιότητα την οποία επικαλούνταν, τουλάχιστον στην εξάρτηση της δίκης, του πολιτικού αγωνιστή και διωκόμενου. Γιατί ο πολιτικός αγωνιστής έχει μάθει να κοιτάει με το κεφάλι ψηλά το δικαστήριο όταν βγαίνει από αυτό, είτε για να πάει στο σπίτι του, είτε για να πάει στη φυλακή και, πιο παλιά ακόμα, για να πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα».

«Σε μια οργανωμένη κλάψα», επιδίδεται, σύμφωνα με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, «εδώ και τρεις μέρες» η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα «στην επίκληση κάθε είδους αποδεικτικού μέσου και επιχειρήματος προκειμένου να ασκήσει συναισθηματική πίεση στο Δικαστήριο για να πάρει μια μικρή παράταση για τα λίγα χρόνια φυλακής στα οποία τους καταδίκασαν».

«Άνθρωποι, που πριν λίγα χρόνια αισθάνονταν ότι θα κάνουν τη γη να τρέμει, τρέμουν οι ίδιοι σαν το ψάρι μπροστά στη δικαστική ετυμηγορία και πολιτικά στελέχη, που ορκίζονταν την αντίθεση τους στο κατεστημένο, εκλιπαρούν το Δικαστήριο υποσχόμενοι ότι δεν θα ξανασχοληθούν με την πολιτική» σχολίασε ο Κώστας Παπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι «μόνο θυμηδία προκαλούν όλα αυτά», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το Δικαστήριο δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιες παραστάσεις». Κλείνοντας, ο δικηγόρος υπενθύμισε «τα λόγια του ποιητή που λέει "αν τη ζωή σου δεν μπορείς να κάνεις όπως την θέλεις, τούτο τουλάχιστον προσπάθησε μην την εξευτελίζεις"».

Από την πλευρά του, ο Χάρης Στρατής, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, δήλωσε σχετικά με τα αιτήματα των κατηγορουμένων για την αναστολή των ποινών ότι «εκπροσωπώντας τα θύματα, τόσο τους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όσο και τα υπόλοιπα θύματα της Χρυσής Αυγής, αλλά, και με την πίστη ότι εκφράζουμε τον ελληνικό λαό, θεωρούμε ότι πρέπει τα αιτήματα αυτά να απορριφθούν και οι εγκληματίες ναζιστές, κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής, να οδηγηθούν στις φυλακές».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.