16 Οκτώβριος 2020, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2020, 11:12

Θεσσαλονίκη: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει ενεργά στα 55α ψηφιακά «Δημήτρια»

  • Θεσσαλονίκη: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει ενεργά στα 55α ψηφιακά «Δημήτρια»
    (Φωτ.: e-dimitria.gr)

Την επιστολή που έστειλε στις 3 Φεβρουαρίου του 1943 η Νεάμα Καζές στον γιο της Μωρίς, από το βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ Μη με ξεχάσετε..., διάβασε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των φετινών 55ων (ψηφιακών) «Δημητρίων».

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις δεκατρείς επιστολές της αλληλογραφίας της Νεάμα, που βρέθηκαν μόλις το 1990.

Το Μη με ξεχάσετε παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών. Γράμματα που έστελναν τρεις εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν από την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς.

Στις 19 και 25 Οκτωβρίου θα προβληθεί –επίσης μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα των «Δημητρίων»– η ανάγνωση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο ακόμη επιστολών της Νεάμα Καζές. Μία από τις 18 Μαρτίου 1943, όπου πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του Ολοκαυτώματος, και το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου 1943, στα παιδιά της Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα. Στην επιστολή περιγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια την αποστολέα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Τα τρένα του θανάτου είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίργκεναου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου.

Οι κινηματογραφημένες αναγνώσεις, στις οποίες θέλησε να συμμετέχει ενεργά με τη συμβολική της παρουσία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελούν φόρο τιμής στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των μεγάλων ιστορικών κοινοτήτων, τη «Θεσσαλονίκη – Πόλη των φαντασμάτων», όπως την ονόμασε ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Λ. Σαλτιέλ διάβασαν και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την Θέμιδα Μπαζάκα, τον Κωσταντίνο Ασπιώτη και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη που διαβάζουν αποσπάσματα από κείμενα των Γιώργου Ιωάννου, Μανόλη Αναγνωστάκη και Λούλας Αναγνωστάκη.

Στη μουσική επένδυση του αφιερώματος, η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου ερμηνεύει σεφαραδίτικα τραγούδια με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών και του φωνητικού συνόλου «Contradiction Ensemble».

Το αφιέρωμα στις εβραίες μητέρες υλοποιείται με την ενεργό συμμετοχή της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Γερμανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης, και αποτελεί μία από τις παραγωγές των 55ων Δημητρίων.

Οι αφηγήσεις είναι διαθέσιμες online στην πλατφόρμα των «Δημητρίων».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ.Κ.