16 Οκτώβριος 2020, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2020, 09:50

ΕΝΦΙΑ: Νέο εκκαθαριστικό θα πάρουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους-ημιυπαίθριους χώρους

  • ΕΝΦΙΑ: Νέο εκκαθαριστικό θα πάρουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους-ημιυπαίθριους χώρους
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει όλους όσοι τακτοποίησαν εκκρεμότητες με αυθαίρετους και ημιυπαίθριους χώρους στα ακίνητά τους. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφ. Τα Νέα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν διορθώσεις στα αδήλωτα-αυθαίρετα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, θα πρέπει να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής Ε9 –η διαδικασία υποβολής, χωρίς πρόστιμα, θα ξεκινήσει σύντομα– οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ένα νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό το εκκαθαριστικό θα προκύπτει αυξημένος φόρος για ένα έως και πέντε έτη, που θα υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών που δεν είχαν «ξεχαστεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν και τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με Τα Νέα, προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί προσεκτικά τη διαδικασία, διασταυρώνοντας εάν τα τετραγωνικά που δηλώθηκαν στους δήμους αντιστοιχούν σε όσα είναι καταχωρισμένα στο TAXISnet. Σε περίπτωση απόκλισης θα εντοπιστούν και θα τους σταλούν να «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις. Το ΥΠΟΙΚ είχε δώσει τη δυνατότητα να «παραλειφθεί» η πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου και να καταβληθεί διπλή δόση τον Οκτώβριο.