15 Οκτώβριος 2020, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2020, 17:47

Δεκτό το αίτημα Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα – Συζητείται αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (βίντεο)

  • Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Αύριο θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους του για τη νέα προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, με τη νέα έξοδο του «Oruç Reis» και το άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά» και σημείωσε ότι νωρίτερα έθεσε το ζήτημα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ολόκληρη η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής: «Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως, η επικαιρότητα μας υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε.

»Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά, στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του Covid. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί, όμως, απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί.

»Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού –το ξανατονίζω– τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας.

«Συμφώνησε ο πρόεδρος Μισέλ»
»Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο πρόεδρος Μισέλ και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο.

»Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου –όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του "Ορούτς Ρέις" εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

»Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή –εφόσον συνεχιστεί– να έχει τις ανάλογες συνέπειες».