15 Οκτώβριος 2020, 16:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2020, 15:51

Οι ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, σε έναν τόμο

  • Οι ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, σε έναν τόμο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Οι έξι πανηγυρικές ομιλίες που έγιναν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο περιλαμβάνονται στον τόμο με τίτλο ’Σ σην Σουμελάν που εκδόθηκε πρόσφατα από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Οι ομιλίες έγιναν τον Δεκαπενταύγουστο, από το 2010 οπότε και άνοιξε πάλι η ιστορική μονή για τους χριστιανούς, μέχρι το 2015 προτού κλείσει για τα έργα αναστήλωσης. Φέτος ο κ. Βαρθολομαίος δεν λειτούργησε στην Παναγία Σουμελά.

Στο πατριαρχικό γράμμα προς τους αναγνώστες που υπάρχει στην έκδοση τονίζεται ότι οι Πόντιοι όπου γης «δεν λησμονούν τη Ρωμανία και τα πάτρια, το σταυροαναστάσιμο ήθος της ρωμιοσύνης, τις ρίζες και την καταγωγή τους», και επισημαίνεται ότι παντού στον Πόντο «υπάρχει η γραφή των προγόνων, τα αποτυπώματα της ευφυΐας και της ευσέβειάς τους και τα ευλογημένα κατάλοιπα του πολιτισμού τους».

Εκτός από τις έξι ιστορικές ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, περιλαμβάνεται και ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο ποντιακής καταγωγής μητροπολίτης Δράμας Παύλος, στις 15 Αυγούστου 2010.