15 Οκτώβριος 2020, 12:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2020, 12:12

Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Βουλής παραιτήθηκε για τις χρυσές βίζες

  • Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Βουλής παραιτήθηκε για τις χρυσές βίζες
    Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Στη δίνη του σκανδάλου με τις χρυσές βίζες που αφορά στο προνόμιο της κυπριακής ιθαγένειας για τους επενδυτές εξακολουθεί να στροβιλίζεται η πολιτική ζωή στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης –ο οποίος ακούγεται στο βίντεο με κρυφή κάμερα του Al Jazeera– υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

Αν και αρχικά δήλωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του γενικού εισαγγελέα, τελικά επέλεξε το δρόμο της παραίτησης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησης, οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση όχι γιατί έχει παραβιάσει το νόμο, αλλά διότι υπάρχουν υπόνοιες ότι με την παρουσία του παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της Βουλής.

Επίσης, υποστηρίζει ότι εμμένει στη θέση ότι εάν ο γενικός εισαγγελέας αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει, τότε δεν θα κάνει καμία ένσταση.

«Οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν το ταχύτερο στην εξέταση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων, περιλαμβανομένης και της καταγγελίας που έχω ήδη υποβάλει στον γενικό εισαγγελέα σχετικά με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εις βάρος μου και την παραβίαση συνταγματικών μου δικαιωμάτων, ώστε τελικά να καταδειχθεί ποιοι πραγματικά ενέχονται και ποιοι όχι», καταλήγει ο Δημήτρης Συλλούρης.

Εξαιτίας της ίδιας υπόθεσης έχουν ήδη υποβάλει παραιτήσεις ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Τζιοβάνης και ο επίτροπος της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων Κώστας Παμπαλλής.