15 Οκτώβριος 2020, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2020, 15:33

Στην Αθήνα η έκθεση «Ελληνοαυστραλοί: Μέσα από τη δική τους εικόνα»

  • Στην Αθήνα η έκθεση «Ελληνοαυστραλοί: Μέσα από τη δική τους εικόνα»
    (Φωτ.: Έφη Αλεξάκη)

Η αρχή στις φθινοπωρινές pop-up εκθέσεις στο «Σπίτι της σχεδίας» (Κολοκοτρώνη 56, Αθήνα) γίνεται στις 22 Οκτωβρίου με την έκθεση φωτογραφίας «Ελληνοαυστραλοί: Μέσα από τη δική τους εικόνα».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες της Ελληνοαυστραλής φωτογράφου και ερευνήτριας Έφης Αλεξάκη, η οποία καταγράφει με το φακό της την ιστορία της ομογένειας της Αυστραλίας ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Δώσαμε στο πρότζεκτ τον τίτλο “Έλληνες της Αυστραλίας: Μέσα από τη δική τους εικόνα” (Greek-Australians: In Their Own Image) επειδή θέλαμε οι ίδιοι οι άνθρωποι να μοιραστούν τη δική τους ιστορία», λέει σχετικά η φωτογράφος, με αφορμή την έκθεση που θα φιλοξενηθεί από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ως την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στο «σχεδία home».

Το έργο της δεν αφορά απλώς μια φωτογραφική καταγραφή, αλλά πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτιστικό πρότζεκτ το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον ιστορικό Λέναρντ Γιανιζέφσκι (Leonard Janiszewski). «Γνώρισα τον Λέναρντ στην αρχή των σπουδών μας. Τον ενδιέφερε η ιστορία της Αυστραλίας και ανακάλυψε ελληνικά ονόματα ανάμεσα στους πρώτους μεταλλωρύχους που έφτασαν εκεί το 1850», αναφέρει η Έφη Αλεξάκη, γι’ αυτή τη συνάντηση. Οι τρεις εκδόσεις που φέρουν τα όνοματά τους με θέμα τον ελληνισμό της Αυστραλίας (In Their Own Image: Greek Australians, Greek cafés and milk bars of Australia και Images of Home) αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα της μεταναστευτικής μας ιστορίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα και αποτελεί την απαρχή μια σειράς εκδηλώσεων που θα στηθούν μέσα και γύρω από το «σχεδία home» για τη μεταναστευτική ιστορία των τόπων – τόσο της πατρίδας μας, δηλαδή, όσο και των τόπων υποδοχής.

  • Επιμελήτρια έκθεσης: Ιωαννέτα Βεργή (από την Discover Greek Culture).
  • Διάρκεια: 22 Οκτωβρίου - 12 Νοεμβρίου. Λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν επίσημα εγκαίνια.
  • Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Χρήστος Αλεφάντης
Διευθυντής του περιοδικού σχεδία είναι ο Χρήστος Αλεφάντης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία (στη Μελβούρνη συγκεκριμένα). Εργάστηκε πολλά χρόνια στα παροικιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά από το 2005 ζει στην Ελλάδα.

Είναι ο άνθρωπος που από το 2013 έκανε τους αστέγους ορατούς μέσα από το πρώτο ελληνικό περιοδικό του δρόμου, δείχνοντας στην υπόλοιπη κοινωνία ότι πρόκειται πάνω απ’ όλα για άτομα με αξιοπρέπεια.

Ο Χρήστος Αλεφάντης ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα περιοδικά δρόμου στην Αυστραλία, και από εκείνα τα χρόνια γοητευόταν από την ιδέα να είναι ενεργά δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, μέσα από τη δουλειά του, τη δημοσιογραφία.

Στην Αυστραλία γνώρισε και τις αθλητικές ομάδες αστέγων, μια κοινωνική πρωτοβουλία που ξεκίνησαν το 2011 τα περιοδικά δρόμου. Απλώς στην Ελλάδα έγινε κάπως ανάποδα: πρώτα η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων και μετά το περιοδικό.

  • Πηγή: neoskosmos.com.