14 Οκτώβριος 2020, 22:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2020, 22:19

Μίνι lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν για τον περιορισμό της πανδημίας

  • Μίνι lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν για τον περιορισμό της πανδημίας
    Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική τηλεόραση (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί στο Παρίσι και σε άλλες οκτώ μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και θα διαρκέσει αρχικά για τέσσερις εβδομάδες, σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.

Ήδη η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την Τετάρτη, για πρώτη φορά από τις 25 Ιουνίου, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 ξεπέρασε τους 9.100, ενώ για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο ανακοινώθηκαν πάνω από 20.000 νέα κρούσματα (22.591).

Το μίνι lockdown θα συνοδεύεται από πρόστιμα για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση. Δεν θα αφορά τις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν θα μπορούν να βγουν σε εστιατόρια, σε θέατρα ή να επισκεφθούν φίλους, για παράδειγμα.

Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο θα εφαρμοστεί στη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη. Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να δώσει παράταση μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

«Έξι εβδομάδες είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε. Όπως εξήγησε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι διαφορετικό από το πρώτο, επειδή ο κορονοϊός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν έχει χαθεί ο έλεγχος.