13 Οκτώβριος 2020, 23:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2020, 23:48

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να ανακαλέσει για τα Βαρώσια

  • Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να ανακαλέσει για τα Βαρώσια
    Τουρκοκύπριοι κάνουν βόλτα στο παραλιακό τμήμα που άνοιξε στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο (φωτ.: EPA / KATIA CHRISTODOULOU)

Να βάλει τέλος στην πρόκληση των Βαρωσίων ζήτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Τουρκία, ανακαλώντας την απόφαση για το άνοιγμα του παραλιακού τμήματος.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε ως ένα προκλητικό και αντιπαραγωγικό βήμα που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξουν εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ διατύπωσε και την πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.