13 Οκτώβριος 2020, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2020, 17:22

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία ανεβάζει μονομερώς τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Ουάσινγκτον: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύονται εκ νέου σε μια «ανθρωπιστική εκεχειρία»
    Άποψη του κτηρίου «Χάρι Σ. Τρούμαν» όπου στεγάζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Mike Theiler)

Το αυτονόητο καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνει η Τουρκία προκειμένου να αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Να σταματήσει επιτέλους τις παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που δεν της ανήκουν και να τερματίσει τις ενέργειες που αυξάνουν μονομερώς τις εντάσεις καθιστώντας πιο δύσκολη την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.

«Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους. 

Ακολουθεί η δήλωση της Μόργκαν Ορτέιγκους:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

»Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».