13 Οκτώβριος 2020, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2020, 11:50

Κιλκίς: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ταχταλίδης, ένας ακούραστος αγωνιστής της ποντιακής παράδοσης

  • Κιλκίς: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ταχταλίδης, ένας ακούραστος αγωνιστής της ποντιακής παράδοσης
    (Φωτ.: kilkiswebtv.blogspot.com)

Ένας ακούραστος αγωνιστής για τη διάσωση και διάδοση της ποντιακής κληρονομιάς, με περισσότερες από 600 τιμητικές διακρίσεις, έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία του Κιλκίς αλλά και όλη τη βόρεια Ελλάδα, όπου δραστηριοποιήθηκε. Ο λόγος για τον Νίκο Ταχταλίδη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 80 ετών.

Ο εκλιπών, ο οποίος πέρασε από πολλούς συλλόγους της συμπρωτεύουσας, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Θεσσαλονίκης.

Από το 1963 ασχολήθηκε με καθετί που αφορά την ποντιακή κουλτούρα, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να την μεταδώσει στις επόμενες γενεές. Υπήρξε ανήσυχο πνεύμα, με καλλιτεχνικό ταλέντο· από φοιτητής εισχώρησε στο θεατρικό τμήμα της «Παναγίας Σουμελά», συμμετέχοντας σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις. Το 1982 μαζί με όλα τα μεγάλα ονόματα του ποντιακού τραγουδιού δημιούργησαν την Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Θεσσαλονίκης.

Έζησε στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς και για χρόνια είχε αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια της χορωδίας του τοπικού συλλόγου. Η πλούσια δράση του επεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιήθηκε επί μακρόν στα σωματεία «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων και «Παναγία Κρεμαστή» Ευόσμου, πάντα με προτεραιότητα στη χορωδιακή μουσική του Πόντου.


Ο Νίκος Ταχταλίδης (φωτ.: facebook / Νίκος Ταχταλίδης)

«Δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας ένας άνθρωπος που επί πολλά έτη ήταν στυλοβάτης και εμπνευστής όλων των καλλιτεχνών δραστηριοτήτων του συλλόγου μας. Παρουσίασε και είχε την επιμέλεια πετυχημένων παραστάσεων με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και θεατρικά δρώμενα, όντας ο ίδιος ηθοποιός και τραγουδιστής. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του, ελπίζοντας τούτες τις δύσκολες ώρες να είναι δυνατοί» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης».