13 Οκτώβριος 2020, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2020, 10:22

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στην τελική ευθεία για τις ποινές

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Στην τελική ευθεία για τις ποινές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Αντιμέτωποι με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές είναι πλέον η διευθυντική ομάδα και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που χθες δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό. Σήμερα αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς στις 11:00 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου θα αναγνώσει την πρότασή της επί των ποινών για κάθε κατηγορούμενο στην πολύκροτη δίκη.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Στη συνέχεια το δικαστήριο, αφού διασκεφθεί, θα ανακοινώσει την απόφασή του για το ύψος της ποινής καθενός κατηγορούμενου.

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι οι ποινές δεν θα ανακοινωθούν σήμερα, καθώς η διαδικασία αναμένεται να εξαντληθεί με τις αγορεύσεις. Επίσης, ένα κρίσιμο ζήτημα που θα απασχολήσει το δικαστήριο είναι και σε ποιους θα δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, δηλαδή ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν μόνο στους πρώην βουλευτές: Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη), Μιχάλη-Αβράμη Αρβανίτη (σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο (ειλικρινής μεταμέλεια). Οι συγκεκριμένοι καταδικασθέντες είναι αντιμέτωποι με ποινές από 1 έως 5 έτη.

Στη διευθυντική ομάδα δεν δόθηκε κανένα ελαφρυντικό, και έτσι ποινή από 10 έως 15 έτη αντιμετωπίζουν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι αντιμέτωπος ακόμα και με ισόβια, ενώ με πολυετείς καθείρξεις κινδυνεύουν και οι συγκατηγορούμενοι του στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Καζαντόγλου, ο Γιώργος Πατέλης και ο Αναστάσιος Πανταζής.

Οι καταδικασθέντες που έλαβαν ελαφρυντικά είναι αντιμέτωποι με ποινή έως 5 έτη για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και θα προστεθούν τα έτη κάθειρξης ή φυλάκισης για τις άλλες πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι.