12 Οκτώβριος 2020, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2020, 18:21

ΕΕ-Λευκορωσία: Πολιτική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Λουκασένκο

  • ΕΕ-Λευκορωσία: Πολιτική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Λουκασένκο
    Σύγκρουση αστυνομικών με διαδηλωτές στο Μινσκ (φωτ.: EPA / STR)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο στην επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο για την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που εφαρμόζει το καθεστώς του, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δύο διπλωματικές πηγές.

«Πολιτική συμφωνία επετεύχθη για τη διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων με την προσθήκη του προέδρου Λουκασένκο», δήλωσαν οι πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας είχε ζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. «Τίποτε δεν έχει βελτιωθεί στην Λευκορωσία. Η βία του καθεστώτος του Λουκασένκο και οι συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών συνεχίζονται. Πρότεινα νέο πακέτο κυρώσεων και ο Λουκασένκο να περιληφθεί στα πρόσωπα κατά των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 40 αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών και ο υφυπουργός του, οι οποίοι εμπλέκονται τόσο στην καταστολή όσο και στην εκλογική νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν περιελήφθη αρχικά ώστε να πειστεί να αποδεχθεί μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση με στόχο τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Μινσκ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία και τη Λιθουανία που αναγκάστηκαν να μειώσουν τη διπλωματική τους εκπροσώπηση.

Η ΕΕ θέλει να συντονίσει τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά παράλληλα επιδιώκει να διατηρήσει σχέσεις με την κοινωνία των πολιτών, θύμα της καταστολής, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Οι Ευρωπαίοι αναζητούν επίσης συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. Γαλλία και Γερμανία έχουν παρουσιάσει στους εταίρους τους πρόταση για την ένταξη προσώπων και μίας ρωσικής εταιρείας όπου παρασκευάζεται ο νευροτοξικός παράγοντας Novitchok στην ευρωπαϊκή λίστα των κυρώσεων για την χρήση χημικών όπλων. Η απόφαση δεν αναμένεται σήμερα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.