12 Οκτώβριος 2020, 16:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2020, 16:29

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Σοβαρή κλιμάκωση από την Τουρκία η νέα Navtex

  • Μητσοτάκης σε Μισέλ: Σοβαρή κλιμάκωση από την Τουρκία η νέα Navtex
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με τον Σαρλ Μισέλ (φωτ.: EPA / Aris Oikonomou / Pool)

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την νέα παράνομη τουρκική Navtex, που υποδαυλίζει τις προσπάθειες για διάλογο ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Μετά την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για «μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», καθώς και την αντι-Navtex από την ελληνική πλευρά, έγινε γνωστό ότι υπήρξε τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον Σαρλ Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Δένδιας: Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας
Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου.

»Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».