13 Οκτώβριος 2020, 10:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2020, 10:51

Τα ποντιακά σωματεία που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους και όσα λειτουργούν κανονικά

  • Τα ποντιακά σωματεία που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους και όσα λειτουργούν κανονικά
    (Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου αποκλειστικά για το pontos-news.gr)

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας. Πολλά ποντιακά σωματεία έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους μέχρι νεωτέρας, και άλλα πραγματοποιούν κανονικά τα μαθήματά τους τηρώντας όμως όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το pontos-news.gr συγκέντρωσε όλα τα σωματεία που παραμένουν ανοιχτά και όσα έχουν αναστείλει όλα τα τμήματά τους, προς ενημέρωση του κοινού.

Ο «Φάρος» Ποντίων Πατρών ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει κανονικά, το ΔΣ αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές του, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Την ίδια απόφαση πήραν και η Ένωση Ποντίων Σαλαμίνας, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας, ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», η Ένωση Ποντίων Κυριών Δυτικής Μακεδονίας, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου, ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» και ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ευβοίας «Οι Κομνηνοί».

Από την άλλη υπάρχουν αρκετά σωματεία που λειτουργούν κανονικά, με ολιγομελή τμήματα λόγω της πανδημίας, και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ορίζει η πολιτεία. Στην Αττική λειτουργούν κανονικά τα τμήματα στο Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», στον Πολιτισμικό Οργανισμό «Πυρρίχιος Ακαδημία», στην Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στο Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος», ενώ μαθήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον Καλλιτεχνικό-Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» και στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής.


(Φωτ.: pontos-news.gr / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Στη Θεσσαλονίκη, μαθήματα ποντιακών χορών γίνονται στην Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος και στο Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού, ενώ ποντιακής λύρας έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μαθήματα ποντιακών χορών και άλλες δραστηριότητες διεξάγονται στην Κέρκυρα από τον τοπικό ποντιακό σύλλογο, στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, στον Πολιτιστικό-Μορφωτικό Σύλλογο Καλλιφύτου, στον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης «Παναγία Σουμελά», στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας, στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας και στο Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου. Στη Λέσχη Ποντίων Καβάλας έχει γίνει ήδη απολύμανση και καθαρισμός του χώρου προκειμένου να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, η Ποντιακή Νεολαία Φλώρινας θα προσφέρει τη φετινή χρονιά online μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, τα οποία θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα.