12 Οκτώβριος 2020, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2020, 08:22

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της απόφασης για τα ελαφρυντικά

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της απόφασης για τα ελαφρυντικά
    Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη μαζί με τους δικαστές προσέρχονται στην έδρα του δικαστηρίου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σήμερα το πρωί, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την κρίση του για το πλέον σημαντικό ζήτημα αναφορικά με τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της «Χρυσής Αυγής». Το θέμα των ελαφρυντικών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας καθώς από αυτό κρίνονται οι ποινές που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους καταδικασθέντες.

Οι δικαστές, μετά από διάσκεψη που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα, θα γνωστοποιήσουν την απόφαση τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη) και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα.

Από το αν θα δεχθούν ελαφρυντικά ή αν θα κρίνουν πως οι καταδικασθέντες δεν δικαιούνται, θα προσδιοριστεί και το ύψος των ποινών.

Η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών, οδηγεί τη διαδικασία στην επόμενη φάση. Αμέσως μετά λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας, η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Σήμερα, ωστόσο, δεν αναμένεται η διαδικασία να προχωρήσει στην ανακοίνωση των ποινών. Η απόφαση επί των ποινών πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.

Στο Εφετείο ο Γιάννης Λαγός
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωβουλευτής, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός θα προσέλθει σήμερα στο δικαστήριο. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, απαγορεύεται η δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει εξαγγελθεί για σήμερα το πρωί στις 9, έξω από το Εφετείο Αθηνών, από μέλη της «Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης» (ΕΛΑΣΥΝ), της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» και μελών της «Χρυσής Αυγής».

Η απαγόρευση της συνάθροισης επιβάλλεται «καθώς από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω σφόδρα πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών και η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Δικαστικού Συγκροτήματος (Άρειος Πάγος, Εφετείο, Πρωτοδικείο, Πταισματοδικείο, Ειρηνοδικείο)», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία σημειώνει ότι οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπον αστυνομική Αρχή την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ