11 Οκτώβριος 2020, 23:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2020, 22:51

Έντονη δυσαρέσκεια Ζάεφ για το μπλόκο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων-ΕΕ

  • Έντονη δυσαρέσκεια Ζάεφ για το μπλόκο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων-ΕΕ
    Ζόραν Ζάεφ (Α) και Μπόικο Μπορίσοφ σε συνάντησή τους στη Σόφια το 2019 (φωτ.: EPA / Vassil Donev)

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε σήμερα την έντονη δυσαρέσκειά του για τους «όρους» που θέτει η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σόφια όπου είχε συναντήσεις με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για τις ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και η Βουλγαρία να άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

«Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας Μπουγιάρ Οσμάνι και του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ήταν καλές, όμως οι συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και του υπουργού Μπουγιάρ Οσμάνι δεν ήταν πολύ καλές. Αυτό που προτείνει η άλλη πλευρά δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι καθόλου αδελφικό και απέχει πολύ από κάθε ευρωπαϊκή έννοια. Και αν παραμείνει έτσι, πρέπει να προετοιμάσουμε τον "μακεδονικο" λαό για το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που αναμένεται τον Δεκέμβριο», δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ.

Παρ' όλα αυτά, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρει κάποια λύση με τον ομόλογό του της Βουλγαρίας, προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Έγραφο της Σόφιας στις πρωτεύουσες των 26 χωρών-μελών
Η Βουλγαρία, τον περασμένο Αύγουστο, υπέβαλε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων 26 χωρών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές έγγραφο στο οποίο αποτυπώνονται οι βουλγαρικές θέσεις σε πολλά ιστορικά ζητήματα με τα Σκόπια.

Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις» που έγιναν στη γειτονική χώρα τη δεκαετία του 1970.

Η Βουλγαρία αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Σκοπίων, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε τη γλώσσα τους ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των Σλάβων πολιτών της χώρας είναι βουλγαρική.

Το μνημόνιο αυτό της Βουλγαρίας προκάλεσε κατάπληξη στα Σκόπια, τα οποία θεώρησαν ότι η Σόφια επιδιώκει να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «μέχρις ότου τα Σκόπια παραδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της Βουλγαρίας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.