11 Οκτώβριος 2020, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2020, 16:49

Η Γερμανία στέλνει τον Μάας σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία

  • Η Γερμανία στέλνει τον Μάας σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Εντός του Οκτωβρίου, και κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 16 του μήνα που ολοκληρώνεται η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, εκτιμάται ότι θα εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο η συναίνεση της Άγκυρας συνοδεύεται με κλιμάκωση των προκλήσεων εναντίον τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας.

Οι τουρκικές NAVTXEX σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με το άνοιγμα των Βαρωσίων φαίνεται να δυναμιτίζουν ξανά το κλίμα.

Το ζήτημα της Τουρκίας αναμένεται να τεθεί αύριο στους ομολόγους του από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στο μεταξύ, η Γερμανία, η οποία έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για την Ανατολική Μεσόγειο, πιέζει για την έναρξη των συνομιλιών θέλοντας να αποφευχθεί μία ακόμα συζήτηση για την Τουρκία σε λίγες μέρες, στη νέα Σύνοδο Κορυφής. Εάν συμβεί αυτό, τότε η γερμανική προεδρία θα έχει χάσει την «περίοδο ανοχής» μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου και οι κυρώσεις θα έρθουν πιο κοντά.

Γι’ αυτό και το Βερολίνο στέλνει εσπευσμένα τον Χάικο Μάας σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα – μένει να αποδειχθεί πού θα ασκηθούν οι περισσότερες πιέσεις. Σύμφωνα με το TRT, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα επισκεφθεί την Τουρκία την Τετάρτη. «Στην επίσκεψη αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τα περιφερειακά ζητήματα και κυρίως η Ανατολική Μεσόγειος» αναφέρει το δίκτυο.

Θα έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις στη Λευκωσία, το πρωί της Τρίτης, και στην Αθήνα το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα συναντηθεί τόσο με τους Νίκο Αναστασιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τους ομολόγους του.