3 Ιούνιος 2014, 12:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

Ο ρόλος της οικογένειας στον Πόντο

  • Ο ρόλος της οικογένειας στον Πόντο

Πρωταρχικό ρόλο στη ζωή των Ποντίων είχε η οικογένεια, μαζί με την αγάπη για την πατρίδα τους και την πίστη τους στο Θεό.

Παρόλο που η οικογένεια έμοιαζε να είναι πατριαρχική, συχνά γίνονται αναφορές για μητριαρχική οικογένεια. Άλλωστε πολλές φορές οι άνδρες έφευγαν στην ξενιτειά για δουλειά κι έτσι οι γυναίκες αναλάμβαναν βαρύ και δύσκολο έργο.

Τρεις γενιές ανθρώπων ζούσαν κάτω από την ίδια στέγη. Ο παππούς με τη γιαγιά, ο μικρότερος γιος με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και τα ελεύθερα αδέρφια του.

Τον πρώτο ρόλο είχε ο παππούς, ο οποίος διαχειριζόταν και τα οικονομικά της οικογένειας. Η γιαγιά είχε την εσωτερική διαχείριση και την ευθύνη της σωστής λειτουργίας του σπιτιού.

Οι ρόλοι της οικογένειας ξεχώριζαν σε ανδρικούς και γυναικείους.

Απο τα αγόρια μεγαλύτερος αδελφός είχε το σεβασμό των υπολοίπων, αλλά και την ευθύνη τους. Η νύφη της οικογένειας είχε τον πρώτο ρόλο ανάμεσα στα κορίτσια και οι ανύπαντρες κοπέλες έπρεπε να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της.

Ο μικρότερος γιος της οικογένειας όταν παντρευόταν εξακολουθούσε να ζει με τους γονείς, για να τους φροντίζει στα γεράματά τους.

Αυτό το μοντέλο οικογένειας που περνούσε από γενιά σε γενιά, τηρήθηκε από τους Πόντιους μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι όμως εποχές όμως άλλαξαν και η συγκατοίκηση έγινε δύσκολη. Έτσι αποφάσισαν ότι είναι καλύτερα η κάθε οικογένεια να έχει το δικό της χώρο, τρέφοντας πάντα σεβασμό και αφοσίωση στους γονείς.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr