11 Οκτώβριος 2020, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2020, 13:35

«Εκλογές» σήμερα στα Κατεχόμενα, υπό την πίεση της Τουρκίας

  • «Εκλογές» σήμερα στα Κατεχόμενα, υπό την πίεση της Τουρκίας
    (Φωτ.: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)

Υπό την πίεση που προκαλούν οι απροκάλυπτες πλέον παρεμβάσεις της Άγκυρας, οι Τουρκοκύπριοι καλούνται σήμερα να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους μετά από τρία χρόνια στασιμότητας στο Κυπριακό. Οι κάλπες στα Κατεχόμενα άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Κορυφαία στιγμή των τουρκικών παρεμβάσεων στον προεκλογικό αγώνα θεωρείται η ανακοίνωση για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στο πλευρό του τον νυν «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.

Ο εκλεκτός του Τούρκου προέδρου που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας είναι ένα από τα φαβορί, μαζί με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές για να αποσυρθεί από την κούρσα των «εκλογών».

Οι σχέσεις Ερντογάν-Ακιντζί έχουν εδώ και καιρό διαρραγεί, με αποκορύφωμα τις επικρίσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τη στρατιωτική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη Συρία, πριν από έναν χρόνο. Βέβαια, από το 2015, οπότε και εξελέγη, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δείξει ελάχιστη προθυμία να επιβιβαστεί στο… τουρκικό άρμα.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, τα χαρακτηριστικά των δύο κύριων υποψηφίων προσδίδουν στις «εκλογές» έναν χαρακτήρα δημοψηφίσματος με βασικό διακύβευμα το αν οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν κομμάτι της Τουρκίας ή θα παραμείνουν κομμάτι της Κύπρου. Όπως εξήγησε μιλώντας στην DW, πρόταγμα της πολιτικής του Μουσταφά Ακιντζί είναι η ανάγκη διατήρησης της τουρκοκυπριακής ταυτότητας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Αντιθέτως, ο Ερσίν Τατάρ, που υιοθετεί τις θέσεις της Άγκυρας, φαίνεται να μην ενοχλείται από την προσπάθεια επιβολής του πολιτικού ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Βέβαια, στον πρώτο γύρο των «εκλογών» η σύγκρουση Τατάρ-Ακιντζί αποφορτίζεται λόγω της συμμετοχής άλλων εννέα υποψηφίων που εκφράζουν όλες τις τάσεις. Ισχυρότερος δημοσκοπικά είναι ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Και οι δύο πολιτικοί είναι υπέρ της λύσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο ο Τουφάν Ερχιουρμάν αποφεύγει την ταύτιση και στο θέμα της σχέσης με την Τουρκία, καταλογίζοντας στον νυν ηγέτη συγκρουσιακή τάση. Σε περίπτωση «μονομαχίας» στον δεύτερο γύρο θεωρείται ότι θα έχει το προβάδισμα έναντι του Μουσταφά Ακιντζί, λόγω των ψήφων από τη Δεξιά.

Για την τελική εκλογή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων απαιτείται απλή πλειοψηφία. Εάν κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50%, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.