10 Οκτώβριος 2020, 23:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2020, 22:54

Ο αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας

  • Ο αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας
    (Φωτ.: EPA / Pavel Golovkin / POOL)

Με το υπ’ αριθμόν 444/2020 προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και τη θέσπιση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Πρόκειται για το τελευταίο βήμα, μετά το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία στις 27 Αυγούστου, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία τη χαρακτηρίζει άκυρη και κενή περιεχομένου, κάνοντας λόγο για περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το αιγυπτιακό διάταγμα ορίζει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικών πόρων (συμπεριλαμβανομένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων) σε περιοχή που εκτείνεται από την ΑΟΖ της μίας χώρας έως την ΑΟΖ της άλλης «τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης».

Η συμφωνία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου από τους υπουργούς Εξωτερικών, με τον Σάμεχ Σούκρι να δηλώνει ότι «στοχεύει στην αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».