10 Οκτώβριος 2020, 21:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2020, 21:50

Ιωάννινα: Βανδάλισαν το μνημείο του Μαβίλη

  • Ιωάννινα: Βανδάλισαν το μνημείο του Μαβίλη
    (Φωτ.: Δήμος Ιωαννιτών)

Τη βαθιά του θλίψη για το βανδαλισμό και τη βεβήλωση του μνημείου που είναι αφιερωμένο στον Λορέντζο Μαβίλη, και το οποίο βρίσκεται στα όρια της κοινότητας Βασιλικής, στην περιοχή του Δρίσκου, εκφράζει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Άγνωστοι έσπασαν την αναθηματική πλάκα. Όπως τονίζεται από το δήμο, για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία και σημειώνεται ότι θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία αποκατάστασης.

«Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και κυρίως προσβάλλει τη μνήμη του ποιητή και ήρωα που θυσίασε τη ζωή του για την απελευθέρωση της πόλης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Το μνημείο του Λορέντζου Μαβίλη (στο οποίο είναι τοποθετημένα τα οστά του) στήθηκε στο σημείο όπου σκοτώθηκε, στις 28 Νοεμβρίου 1912. Ο Κερκυραίος ποιητής με τις ισπανικές ρίζες ήταν μέλος του εθελοντικού στρατιωτικού σώματος των Γαρυβαλδινών που πολέμησε κατά των Τούρκων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον συναγωνιστή του Νίκο Καρβούνη τα τελευταία λόγια του ήταν: «Περίμενα πολλές τιμές από τούτον τον πόλεμο, αλλά όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου για την Ελλάδα».