10 Οκτώβριος 2020, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2020, 17:53

Θα χρειαστεί η Τουρκία πακέτο βοήθειας τύπου ΔΝΤ;

  • Θα χρειαστεί η Τουρκία πακέτο βοήθειας τύπου ΔΝΤ;
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Η συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου –αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις καθίζησης των εσόδων από τον τουρισμό, του υψηλού πληθωρισμού και της πανδημίας– βυθίζει τη χώρα σε βαθιά χρηματοοικονομική κρίση.

Η τουρκική λίρα είναι μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της.

Ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στη «δραματική υποτίμηση» του νομίσματος της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές και εκδίδει κρατικά ομόλογα.

«Οι ένοπλες συγκρούσεις στις οποίες έχει αναμιχθεί ο πρόεδρος Ερντογάν στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, και πλέον η υποστήριξή προς τη χώρα-προμηθευτή φυσικού αερίου και πετρελαίου, του Αζερμπαϊτζάν, στον πόλεμο με την Αρμενία, προκάλεσαν διεθνή κριτική. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε διαμάχη με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και την ΕΕ. Επί εβδομάδες αναζητούσε φυσικό αέριο σε αμφιλεγόμενα ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος με αποτέλεσμα η ΕΕ να τον απειλήσει με κυρώσεις, οι οποίες αποσταθεροποίησαν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα που εξαρτάται από το εμπόριο με την Ευρώπη. Το ότι δεν επιβλήθηκαν τελικά περιορισμοί, δεν ήταν κάτι που βοήθησε την τουρκική λίρα. Την Παρασκευή η ισοτιμία διαμορφώθηκε ως εξής: ένα δολάριο έναντι 7,95 λιρών, μεγαλύτερη διαφορά από ποτέ», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Tάτα Γκόζε, αναλυτής της γερμανικής Commerzbank, σχολιάζει ότι η μείωση της αξίας του νομίσματος δεν σχετίζεται τόσο με την πανδημία, αλλά περισσότερο με την πιεσμένη και πολιτικά εξαρτημένη κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Ακόμα, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εκτιμά ότι τα ελεύθερα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η εφημερίδα υπογραμμίζει δεν είναι βέβαιο ότι τα διαθέσιμα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα – σχετική αμφιβολία έχει εκφράσει ακόμα και ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο δε πληθωρισμός στην Τουρκία είναι σε διψήφιο νούμερο και το πραγματικό επιτόκιο παραμένει αρνητικό, παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά δύο μονάδες, στο 10,25%. Μάλιστα, η DZ Bank βλέπει στον ορίζοντα μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών με δραστικές επιπτώσεις.

«Τελικά θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί κάτι σαν πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ. Ο Ερντογάν, βέβαια, το έχει αποκλείσει», εκτιμά ο Tάτα Γκόζε.

  • Με πληροφορίες από τη DW.