2 Ιούνιος 2014, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

«Έφυγε» από τη ζωή Μάνια Καραϊτίδη

  • «Έφυγε» από τη ζωή Μάνια Καραϊτίδη

«Έφυγε» από τη ζωή η εκδότρια της «Εστίας» Μάνια Καραϊτίδη

Μία εμβληματική προσωπικότητα του χώρου των εκδόσεων και του βιβλίου, η Μάνια Καραϊτίδη, εκδότρια της «Εστίας» και στηλοβάτης του ιστορικού βιβλιοπωλείου της, «έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή (1/6) το απόγευμα, σε ηλικία  86 χρονών. Η δυναμική εκδότρια που το 2000 είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με το Παράσημο του Τάγματος της Αξίας, για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα, άφησε την τελευταία πνοή της στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, έπειτα από «μάχη» με την επάρατο νόσο. Η «κυρία Μάνια» για όσους την γνώρισαν από κοντά, πήρε τα «ηνία» των εκδόσεων «Εστία» το 1972 ενώ ηταν δική της ιδέα να μεταφερθεί το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, στην οδό Σόλωνος το 1978.

«Τότε ήταν πολύ περίεργο να κάνει μια γυναίκα αυτήν τη δουλειά - ήμασταν η κ. Ελευθερουδάκη κι εγώ. Φοβερές οι αντιδράσεις από το προσωπικό - δεν μου το ’παν και στα μούτρα, αλλά το κατάλαβα... Στη αρχή δεν έκανα τίποτα, γιατί έπρεπε να μετακομίσουμε από την οδό Σταδίου - από κει περνούσαν όλοι, δίπλα ακριβώς ήταν ο Λουμίδης. Ήταν πέρασμα. Ήταν φοβερό πρόβλημα το πού θα πάμε, μέχρι που ήρθε ένας και μου μίλησε γι’ αυτό εδώ το κατάστημα, στη Σόλωνος. Κάποιος μου είπε «η Εστία θα πάει να ταφεί στη Σόλωνος». Τότε δεν υπήρχε άλλο βιβλιοπωλείο εδώ - εμείς κάναμε την πιάτσα» είχε πει πριν ένα χρόνο στη Lifo για την απόφαση, που άλλαξε το τοπίο της αθηναϊκής βιβλιοαγοράς.

Τα τελευταία χρόνια, η Μάνια Καραϊτίδη είχε παραδώσει τα «ηνία» της Εστίας στα παιδιά της. Η κηδεία της θα τελεστεί την Τετάρτη στις 4 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: protothema.gr