8 Οκτώβριος 2020, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2020, 11:59

Νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία – Τι αλλάζει στις δόσεις

  • Νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία – Τι αλλάζει στις δόσεις
    Εξωτερική άποψη του υπουργείου Οικονομικών

Πακέτο τριών παρεμβάσεων που αφορά τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των φυσικών και νομικών προσώπων που πλήττονται από την πανδημία.

Σταϊκούρας: Το νέο πλαίσιο τείνει χείρα βοηθείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παρέχει λύσεις για οφειλές πριν και μετά το lockdown.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει η δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές από την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020. Όσες τελούν σε αναστολή έως τις 20 Απριλίου 2021 (π.χ. ΦΠΑ επιχειρήσεων) μπορούν να ρυθμιστούν από του χρόνου τον Μάιο σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με τόκο 2,5%.

Παράλληλα, όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν οφειλές που δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Σε όσους δε έχει δοθεί αναστολή πληρωμής για ρυθμισμένα ποσά, οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προτεθούν στο τέλος.

Η δεύτερη παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών αφορά όσους έχασαν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών (π.χ. ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων) ή εξωδικαστικού μηχανισμού το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά από αυτόν το μήνα και όσες δόσεις δεν έχουν καταβληθεί θα προστεθούν στο τέλος.

Επίσης, όσοι έχασαν τη ρύθμιση από την 1η Νοεμβρίου 2019 αποκτούν ξανά τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 24 ή 48 δόσεις.

Η τρίτη ρύθμιση αφορά οφειλές στις εφορίες από καταπτώσεις δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του κράτους, και οι οποίες μπορούν να μπουν σε 120 μηνιαίες δόσεις με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.