8 Οκτώβριος 2020, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2020, 09:42

Αμμόχωστος: Ανοίγουν τα Βαρώσια, στον ΟΗΕ η Κύπρος

  • Αμμόχωστος: Ανοίγουν τα Βαρώσια, στον ΟΗΕ η Κύπρος
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Στις 11 το πρωί, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα που επικαλείται το ΚΥΠΕ, θα επιτραπεί η είσοδος στην Αμμόχωστο, από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο. Χθες συνεργεία απομάκρυναν από το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων τα συρματοπλέγματα, καθάρισαν και τοποθέτησαν κουβούκλιο ελέγχου, παρά το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζει τη διαχείριση της περιοχής από τον ΟΗΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν και άνοιγμα της λεωφόρου Δημοκρατίας, από την οποία θα δίνεται πρόσβαση στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη κυπριακή πόλη.

Η ανακοίνωση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ανοίγματος των Βαρωσίων ενόψει των «εκλογών» της Κυριακής στα Κατεχόμενα έχει διπλό στόχο: αφενός να στηρίξει τον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ και αφετέρου να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής που καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις είναι ακόμα πρόσφατη, οι διεθνείς αντιδράσεις είναι ακόμα σε ήπιες, καθώς παρασκηνιακά δηλώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι υψηλοί τόνοι θα δώσουν πόντους στο δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ. Το ίδιο, βέβαια, δεν ισχύει στα Κατεχόμενα, όπου οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν λόγο για παράνομη απόφαση!

Η κυπριακή κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιδίωξη μετά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή είναι να εκδοθεί μια «ισχυρή δήλωση», η οποία από την μία να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και από την άλλη να στέλνει μήνυμα για τις μετά τις «εκλογές» εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο ενημέρωσε εκτενώς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τετάρτης.

Κυρίως, όμως, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι το όλο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων θα τεθεί από την κυπριακή πλευρά στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Δεκέμβριο.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ την Πέμπτη θα ενημερωθούν οι ηγέτες των «27» από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.