7 Οκτώβριος 2020, 19:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2020, 21:24

Ο «Γαστρονόμος» συνάντησε την ποντιακή κουζίνα και της αφιερώνει ένα ολόκληρο τεύχος

  • Ο «Γαστρονόμος» συνάντησε την ποντιακή κουζίνα και της αφιερώνει ένα ολόκληρο τεύχος
    Τη φωτογραφία παραχώρησε στο pontos-news.gr το περιοδικό «Γαστρονόμος». Φωτογράφος: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Συναρπαστική, μυστηριώδη και συνάμα άγνωστη κουζίνα, με καταβολές που χάνονται στο χρόνο, χαρακτηρίζει την ποντιακή το περιοδικό Γαστρονόμος, το οποίο της αφιερώνει ένα ολόκληρο τεύχος, και συγκεκριμένα 144 χορταστικές σελίδες.

«Οι θησαυροί του Πόντου. Μνήμες και συνταγές πολλών γενεών» είναι ο τίτλος του τεύχους Οκτωβρίου.

Ξεκινώντας από τη μνήμη και τις οικογενειακές αναμνήσεις, οι συντάκτες του περιοδικού μπήκαν στα σπίτια Ποντίων σε χωριά της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης, του Κιλκίς και της Καβάλας και μυήθηκαν στα μαγειρικά μυστικά, στις ξεχασμένες τεχνικές και στα πανάρχαια γαστρονομικά ήθη και έθιμα.

Επίσης, έψαξαν στην αγορά και εντόπισαν όλα τα ποντιακά προϊόντα που είναι διαθέσιμα, από τα προψημένα ζυμαρικά και τα κορυφαία τυριά και γαλακτοκομικά, μέχρι τα στύπα, τις σάλτσες και τα πετιμέζια. Μάλιστα, στη Βάθη του Κιλκίς συνάντησαν τον Θεόφιλο Γεωργιάδη, που τον περιγράφουν ως «τον πλέον αφοσιωμένο και παθιασμένο Πόντιο παραγωγό».

Στο τεύχος του Γαστρονόμου για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού μίλησε ο καθηγητής στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ενώ με οδηγό το νέο βιβλίο του καθηγητή Θωμά Σαββίδη και τη βοήθεια μελών ποντιακών συλλόγων της Αθήνας στο φωτογραφικό στούντιο στήθηκε ένα μοναδικό σκηνικό με τις πιο χαρακτηριστικές, τις πιο σπάνιες και τις πιο αναπάντεχες ποντιακές συνταγές.

Ο δε Πόντιος σεφ Βασίλης Καλλίδης περιέγραψε τις πιο έντονες γαστρονομικές παιδικές του αναμνήσεις και ετοίμασε τανωμένον σορβά, όπως τον έμαθε από τη θεία του. Από το περιοδικό δεν λείπει και το ποντιακό street food, από τα πιροσκί της Θεσσαλονίκης μέχρι τα πεϊνιρλί της Δροσιάς και τα λαβάσια της Καλλιθέας.

  • Ο Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου με την Καθημερινή της Κυριακής.