7 Οκτώβριος 2020, 16:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2020, 15:58

Η απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια προκάλεσε αντιδράσεις στα Κατεχόμενα

  • Η απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια προκάλεσε αντιδράσεις στα Κατεχόμενα
    Εκσκαφείς κατευθύνονται ήδη στη ζώνη της παραλίας (φωτ.: Sefa Karahasan)

Την κατάρρευση του «κυβερνητικού» συνασπισμού στα Κατεχόμενα προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υποψηφίου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ να ανακοινώσουν από κοινού την επέκταση του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο αύριο, μια ανάσα πριν από τις «εκλογές» της Κυριακής.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός» Εξωτερικών –αλλά και υποψήφιος– απέσυρε την υποστήριξή του, τονίζοντας ότι δεν είχε ενημέρωση για την απόφαση.

Επίσης, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την περίκλειστη πόλη, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα, αλλά για δηλώσεις σχετικά με το Βαρώσι.

«Ο Ερσίν Τατάρ έχει γίνει γελοίος, καθώς πίστεψε το ψέμα ότι ανοίξαμε το Βαρώσι», ήταν η αντίδραση του ανεξάρτητου υποψήφιου «προέδρου» Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ασέβεια το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις έγιναν στην Άγκυρα και όχι στη Λευκωσία, χωρίς να υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στη «βουλή».

Από τη μεριά του ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόκειται για μια λανθασμένη συμπεριφορά λίγο πριν από τις «εκλογές», που φέρνει σε δύσκολη θέση τον τουρκοκυπριακό λαό και τον εκθέτει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ που προετοιμάζεται να συγκαλέσει μια άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό.

Κοινή γραμμή όσων ασκούν κριτική στο δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ είναι ότι προώθησε άρον-άρον το άνοιγμα ενός μέρους του παραλιακού μετώπου με τρόπο που δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο και δεν αρμόζει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.