7 Οκτώβριος 2020, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2020, 13:35

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έριξε σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ τη λίρα

  • Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έριξε σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ τη λίρα
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Sedat Suna)

Σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς οι κακές σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών προστέθηκαν στα γεωπολιτικά προβλήματα της Τουρκίας. Γενικότερα, πάντως, τα υπόλοιπα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σταθεροποιήθηκαν, παρά την καθυστέρηση των νέων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η τουρκική λίρα είναι μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της.

Το νόμισμα υποχώρησε έως 1% στις 7,8682 λίρες ανά δολάριο λόγω των ανησυχιών τόσο για τη σύγκρουση στον Καύκασο όσο και για τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι εξανεμίζονται οι πιθανότητες για ένταξη.

Επιπλέον, εξαρτημένη από τον τουρισμό τουρκική οικονομία επλήγη βαριά από την πανδημία. Ο υψηλός πληθωρισμός και ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως αναμένεται να καθυστερήσουν την ανάκαμψή της που άρχισε πρόσφατα.

«Μια τέλεια καταιγίδα χτυπά αυτή τη στιγμή την Τουρκία. Είναι μία από τις πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές λόγω του πολύ εύθραυστου θεσμικού πλαισίου και των πολύ μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών», δήλωσε στέλεχος της Danske Bank. Οι τουρκικές μετοχές σημείωναν απώλειες 0,2%.

  • Αναδημοσίευση από το Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Χ.