7 Οκτώβριος 2020, 11:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2020, 13:23

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

  • Ένοχοι οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
  • Ένοχοι οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
  • Ένοχοι οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης 3
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ημέρα-ορόσημο για την Ελλάδα είναι η σημερινή, καθώς πέφτει η αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής έπειτα από 453 δικάσιμες ημέρες, σε διάστημα 5,5 ετών. Στο Εφετείο Αθηνών η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων –και πλέον αεροπαγίτης– Μαρία Λεπενιώτη στις 11:20 ξεκίνησε την ανάγνωση της απόφασης.

Αυτή θεωρείται η πιο σημαντική δίκη στη μεταπολίτευση.

Ομόφωνα το δικαστήριο, που δεν υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής είναι ένοχοι για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Μόλις ο κόσμος (υπολογίζεται σε 15.000-20.000) έμαθε από τα μεγάφωνα την απόφαση ξέσπασε σε χειροκροτήματα, με κυρίαρχο σύνθημα το «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Πρόσωπο της ημέρας η Μάγδα Φύσσα, η οποία νωρίτερα άκουσε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του παιδιού της. «Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου», ήταν η πρώτη της αντίδραση έξω από το Εφετείο.

Συγκεκριμένα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός (εν ενεργεία ευρωβουλευτής), Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Παππάς. Παράλληλα, ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι: Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης και Χρυσαφίτης.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν όλοι κατά μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμέλημα). Για την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών κρίθηκαν ένοχοι όλοι όπως εισάγονται, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων δεν έδωσε το παρών στη δικαστική αίθουσα (μόλις έντεκα άκουσαν την ετυμηγορία). Στο ακροατήριο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι: Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.