7 Οκτώβριος 2020, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2020, 09:33

Τουρκία: Στη Σινώπη του Πόντου οι S-400, προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στην ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400 από την Τουρκία εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δηλώνει ενήμερο σχετικά με τη μεταφορά τμήματος της συστοιχίας στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές την ερχόμενη εβδομάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι.

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία», δήλωσε. Ακόμα, υπογράμμισε ότι η αποπομπή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35 κατέδειξε τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα.

«Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ, ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε από την Άγκυρα μόλις πριν από δύο ημέρες ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων «ενέχει κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τα τουρκικά τοπικά μέσα, που δημοσίευσαν και βίντεο από τη μεταφορά των S-400, εκδόθηκε ήδη NOTAM για τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου του αεροδρομίου της Σινώπης, καθώς οι δοκιμές θα διαρκέσουν έως τις 16 Οκτωβρίου με στόχους δέκα βρετανικής κατασκευής αεροσκάφη Banshee.