5 Οκτώβριος 2020, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2020, 14:11

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ευπρόσδεκτο βήμα η αποχώρηση του «Γιαβούζ»

  • Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ευπρόσδεκτο βήμα η αποχώρηση του «Γιαβούζ»
    Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

«Eυπρόσδεκτο βήμα» χαρακτήρισε η Κομισιόν την αποχώρηση του «Γιαβούζ» τονίζοντας ότι αναμένονται περαιτέρω αντίστοιχα βήματα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «η αποχώρηση του "Γιαβούζ" αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την οποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)».

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» αναχώρησε από την θαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν νοτιοδυτικά της Κύπρου και έφθασε σήμερα στα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία της Refinitiv Eikon. Μία κίνηση που ενδέχεται να βοηθήσει στην άμβλυνση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έφτασε στο λιμάνι Τασούτζου
Τα στοιχεία εντοπισμού πλοίων του συγκεκριμένου ιστότοπου (Refinitiv Eikon) έδειξαν ότι το «Γιαβούζ» βρίσκεται κοντά στο λιμάνι Τασούτζου στην επαρχία της Μερσίνας, στην Τουρκία, το πρωί της Δευτέρας, έχοντας αναχωρήσει την Κυριακή από περιοχή νοτιοδυτικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ διαβεβαίωσαν την Κύπρο ότι το μπλοκ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εάν συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, αμφότερα μέλη της Συμμαχίας, κατέληξαν σε ένα στρατιωτικό μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης στη θάλασσα.

Πάντως, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasa» παραμένει στα ανοικτά της νοτιοανατολικής Κύπρου και οι δραστηριότητές του εκεί έχουν δηλωθεί με παράνομη NAVTEX της Άγκυρας έως τις 18 Οκτωβρίου.

  • Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ