5 Οκτώβριος 2020, 10:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2020, 11:04

Αποχωρεί το «Yavuz» από την κυπριακή ΑΟΖ

  • Αποχωρεί το «Yavuz» από την κυπριακή ΑΟΖ
    Το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Σήκωσε άγκυρα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και από χθες το μεσημέρι πλέει προς τα τουρκικά παράλια. Γεγονός που ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να έχει πετύχει αυτή την εξέλιξη μέσα από τις διαδοχικές συνομιλίες που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πορεία που θα χαράξει τελικά το τουρκικό σκάφος καθώς και οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας (πχ η μη έκδοση νέας NAVTEX για το σεισμογραφικό «Barbaros»), θα δείξουν εάν τελικά η Μέρκελ πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, όπως ανέφερε και στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων, γιατί προσπαθούσε να πετύχει απομάκρυνση των τουρκικών γεωτρύπανων, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιη ότι η Άγκυρα δεν θα εκδώσει νέα NAVTEX για το «Barbaros», που βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου (κοντά στο οικόπεδο 3).

Το δεύτερο θέμα που ήγειρε η καγκελάριος, και ζήτησε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ρίξει τους τόνους στο θέμα των κυρώσεων, είχε να κάνει με την αναμενόμενη έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, η μεν κυβερνητική πλευρά συνεχίζει να προβάλλει ως θετικό για την Κύπρο το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από την άλλη, η αντιπολίτευση επιμένει ότι η κυβέρνηση ψήλωσε πολύ τον πήχη και πέρασε από κάτω.

  • Με πληροφορίες από philenews.com / ert.gr