4 Οκτώβριος 2020, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2020, 16:09

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Brexit, σε στενό χρονοδιάγραμμα

  • Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Brexit, σε στενό χρονοδιάγραμμα
    (Φωτ.: pixabay.com)

«Να εργαστούν εντατικά» προκειμένου να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με το Brexit να παραμένει στον αέρα και τη μεταβατική περίοδο να ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στο BBC πως η χώρα μπορεί να αποδεχθεί και την έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Νομίζω πως οι άνθρωποι αυτής της χώρας πέρασαν αρκετά, να τους λένε ότι αυτό θα είναι αδύνατο ή αφόρητο. Νομίζω ότι μπορούμε να τα πάμε καλά κάτω από τέτοιες περιστάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν επιθυμώ ιδιαίτερα ένα αποτέλεσμα όπως εκείνο της Αυστραλίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά μπορούμε κα με το παραπάνω να το αποδεχθούμε».

Η βρετανική κυβέρνηση είπε την περασμένη εβδομάδα στους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν επιπλέον έγγραφα, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, και πως μια έλλειψη προετοιμασίας εκ μέρους τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουρές φορτηγών που θα φθάνουν τα 100 χλμ. Αυτό προκάλεσε κατηγορίες από την αντιπολίτευση που υποστήριξε ότι οι υπουργοί στήνουν παγίδα για να ρίξουν σε άλλους την ευθύνη για το χάος που θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα άτακτο Brexit.

Από τη μεριά τους οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ή τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου το αργότερο, ώστε να μείνει αρκετός χρόνος για επικύρωσή της πριν από το τέλος του έτους. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει πως θα πρέπει να περιλαμβάνονται εγγυήσεις ισότιμων όρων για δίκαιο ανταγωνισμό –συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων–, «ισχυρούς» μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών –συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων–, και μια συμφωνία για την αλιεία.

Περισσότερες συνομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα και στις Βρυξέλλες τη μεθεπόμενη, προτού οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών συναντηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου προκειμένου να αποτιμήσουν την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί. Το Λονδίνο έχει πει επίσης ότι θέλει σαφήνεια έως τις 15 Οκτωβρίου για το κατά πόσο είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία.