4 Οκτώβριος 2020, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2020, 13:32

Μεταναστευτικό: Πώς μπαίνει φρένο στην έκνομη δράση των ΜΚΟ

  • Ερώτηση δύο βουλευτών της ΝΔ για αλλοδαπό που φέρεται να είναι στέλεχος του ISIS
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Τις δράσεις για τον έλεγχο του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στη διαχείριση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού συνοψίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αφορμή την επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας για 35 μέλη τέτοιων οργανώσεων.

Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργείου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι παραπάνω δράσεις είναι οι εξής:

  • Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των οργανώσεων μέσω του Μητρώου ΜΚΟ. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους συνολικά 114 οργανώσεις, ενώ έχουν κάνει εγγραφή 75.
  • Έχει θεσπιστεί μητρώο και για τα μέλη των ΜΚΟ.
  • Η πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας καθίσταται ελεγχόμενη, μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας.
  • Ο ορισμός νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας σηματοδοτεί το πέρασμα της διοίκησης από τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο υπουργείο Μετανάστευσης.
  • Το υπουργείο προχωρά στη διενέργεια δύο ερευνών για τον οικονομικό έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε ότι «έχουν ασκηθεί διώξεις και πλέον δεν υπάρχει ανοχή ούτε σ’ αυτούς που συμβάλουν στη λαθροδιακίνηση ούτε σ’ αυτούς που έχουν έκνομες συμπεριφορές μέσα στις δομές». Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκθειάσει και την «ανθρωπιστική δράση» αρκετών ΜΚΟ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρέπει να βάζουμε όλες τις οργανώσεις στο ίδιο τσουβάλι».