4 Οκτώβριος 2020, 12:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2020, 13:12

Τα τρία σενάρια για τον Τραμπ μετά τη διάγνωση με Covid-19

  • Τα τρία σενάρια για τον Τραμπ μετά τη διάγνωση με Covid-19
    Στιγμιότυπο από διαδήλωση υπέρ του Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Την ώρα που οι επίσημες ενημερώσεις… μπλέκονται με τις διαρροές και δημιουργούν μια συγκεχυμένη εικόνα γύρω από την πορεία της υγείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται με τα πιθανά σενάρια που αφορούν τον Αμερικανό πρόεδρο που νοσηλεύεται με Covid-19 λίγο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Spiegel Οnline, υπάρχουν το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο.

Το καλό σενάριο φέρνει τον Ντόναλντ Τραμπ ενισχυμένο μετά τη μάχη με τον κορονοϊό, εάν καταφέρει να αναρρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. «Θα εμφανιστεί ως μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας», αναφέρεται και επισημαίνεται ότι θα ακολουθηθεί η γνωστή επικοινωνιακή τακτική, αυτή που τον θέλει άτρωτο.

Το κακό σενάριο είναι να επέλθει καταστροφή τόσο για τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους. Άλλωστε, στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι τα χειρότερα με την πανδημία «έχουν περάσει».

Το τρίτο και πιο δυσοίωνο σενάριο βλέπει πολιτική κρίση στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ απουσιάσει επί μακρόν λόγω σοβαρής ασθένειας, τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Mάικ Πενς. Ωστόσο, το Spiegel Οnline σημειώνει ότι ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν σχέδιο για το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πολιτικά το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να μην αναρρώσει σύντομα.

«Αν οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω της ασθένειας του Τραμπ προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το αποτρέψουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πιθανότατα αυτό θα κάνουν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόσι θα ψηφίσει υπέρ της αναβολής, τώρα που η νίκη για το κόμμα της φαίνεται τόσο κοντά», τονίζει.