3 Οκτώβριος 2020, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2020, 17:28

Αποκαλυπτικό βίβλιο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Πώς ναυάγησε η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας

  • Αποκαλυπτικό βίβλιο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Πώς ναυάγησε η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας
    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο που έχει τίτλο Συνοπτική Θεώρηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας δημοσιεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του iefimerida.gr, στο βιβλίο του επικεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας παρουσιάζονται αποκαλυπτικές πτυχές της σχέσης Εκκλησίας-Κράτους και ειδικότερα στις συζητήσεις και τη συμφωνία που είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2018 με την τότε κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, η προσπάθεια ναυάγησε, γιατί προσέκρουσε στην άρνηση των Αρχιερέων «και άλλων παραγόντων», όπως γράφει ο ίδιος.

Γίνεται επίσης λόγος και για το Πατριαρχείο που είχε τότε αντιδράσει σε εκκλησιαστικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Ωστόσο, δεν το εξηγεί στο βιβλίο του. Στο έβδομο κεφάλαιο του βιβλίου, ο Αρχιεπίσκοπος εξηγεί πώς και γιατί έφθασε στην συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και γράφει με εμφανή πικρία για το ναυάγιό της. «Δυστυχώς, δια γνωστούς πλέον λόγους επεκράτησε άλλο κλίμα. Γι' αυτό και εγώ κράτησα τις απόψεις μου για τον εαυτό μου και πειθάρχησα, ως είχα χρέος, στη θέληση της πλειοψηφίας», σημειώνει.

Πάντως, ο Ιερώνυμος δείχνει να αφήνει ως παρακαταθήκη αυτό το βιβλίο-ντοκουμέντο, ώστε να καταγραφεί η προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος, το 2018, να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της μισθοδοσίας των κληρικών και της εκκλησιαστικής περιουσίας «που σκορπίστηκε ανώφελα», όπως γράφει χαρακτηριστικά. Δείχνει πεπεισμένος ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Πρόκειται για ένα «καμπανάκι» του Αρχιεπισκόπου ώστε, όπως γράφει, να σταματήσει «ο εμφανής και αποκαρδιωτικός» διασκορπισμός της εκκλησιαστικής περιουσίας και να διευθετηθούν οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, αφού «είναι ευκρινής πλέον η τάση να διαχωριστούν σε δύο αυτόνομους φορείς».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος περιγράφει πώς γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα, πόσο τον εξέπληξε ο σεβασμός που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στην Εκκλησία. Λέει την άποψή του για τον Αντώνη Σαμαρά, τον Λουκά Παπαδήμο και εκφράζει σεβασμό και εκτίμηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.