3 Οκτώβριος 2020, 15:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2020, 15:33

Αστρονομία: Ο αστροφυσικός Ιωάννης Λιοδάκης πήρε την υποτροφία Gruber (φωτο)

  • Αστρονομία: Ο αστροφυσικός Ιωάννης Λιοδάκης πήρε την υποτροφία Gruber (φωτο)
    Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός μπλέιζαρ της NASA (φωτ.: photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA20912)

Ένας Έλληνας αστροφυσικός της διασποράς, ο Ιωάννης Λιοδάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Φινλανδικό Κέντρο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Τούρκου, επιλέχθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση για να πάρει την Υποτροφία Gruber.

Η εν λόγω υποτροφία (fellowship), την οποία χρηματοδοτεί ετησίως από το 2011 το Ίδρυμα Gruber του Πανεπιστημίου του Γέιλ των ΗΠΑ, συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 ευρώ.

Η υποτροφία αποσκοπεί να υποστηρίξει την έρευνα πολλά υποσχόμενων νέων επιστημόνων στο πεδίο της αστροφυσικής. Φέτος το Ίδρυμα θα δώσει για πρώτη φορά τρεις (αντί για δύο υποτροφίες), εκ των οποίων τη μία στον Έλληνα αστροφυσικό.


Ο Έλληνας αστροφυσικός Ιωάννης Λιοδάκης

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση σε σχετική ανακοίνωση, ο Λιοδάκης πρόσφατα ξεκίνησε να μελετά τις εκπομπές των μπλέιζαρς (blazars), μιας κατηγορίας ενεργών γαλαξιακών πυρήνων που φιλοξενούν στο κέντρο τους τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες στο σύμπαν και παράγουν εκπομπές ακτινοβολίας υψηλών ενεργειών.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή μου ως ενός από τους υποτρόφους του Ιδρύματος Gruber. Αποτελεί απίστευτη ανταμοιβή να βλέπω το έργο μου να αναγνωρίζεται από την κοινότητα», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Ο αστροφυσικός σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πήρε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και, προτού πάει στη Φινλανδία, είχε κάνει έρευνα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.