3 Οκτώβριος 2020, 00:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2020, 01:07

Κινεζική μελέτη για τον κορονοϊό «ενοχοποιεί» τις γάτες

  • Κινεζική μελέτη για τον κορονοϊό «ενοχοποιεί» τις γάτες
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αν και είναι ήδη γνωστό (σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο) ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 στα ζώα, Κινέζοι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γάτες που φιλοξενούνται σε όσους είναι θετικοί στον ιό θα πρέπει να μπουν και αυτές σε καραντίνα, διότι ενδέχεται να μπορούν να μολύνουν η μία την άλλη και να γίνουν υπερμεταδότες.

Μελέτη του Harbin Veterinary Research Institute έδειξε ότι υγιείς γάτες που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένη γάτα μολύνθηκαν και αυτές.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί περιστατικό μετάδοσης του κορονοϊού από γάτα σε άνθρωπο, εντούτοις τα αποτελέσματα προκαλούν ήδη ερωτήματα καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα ζώα μπορεί να προσβληθούν, όπως και τα κουνάβια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, Αμερικανοί ερευνητές πρότειναν να μπουν σε καραντίνα και οι γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα, και οι φροντιστές να τηρούν τις αποστάσεις. Αλλά υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας; «Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει 100%, αλλά μου φαίνεται λίγο υπερβολικό», ανέφερε ο δρ Κρίστοφ Σπεχτ, εξειδικευμένος σε τέτοια θέματα.

Ωστόσο, τόνισε ότι τα μέτρα προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να είναι αυστηρά, και όσοι χαϊδεύουν τα κατοικίδια να πλένουν καλά τα χέρια τους προτού αγγίξουν τροφές ή τα πρόσωπά τους.