2 Οκτώβριος 2020, 21:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2020, 15:58

Ο Τζόνσον πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ για το Brexit

  • Times: Ο Μπόρις Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο νέου lockdown στη Βρετανία
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

«Να επιδείξουν κοινή λογική» ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Μπόρις Τζόνσον, και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021 για ένα Brexit με συμφωνία. Έπειτα από μία ακόμα εβδομάδα συνομιλιών στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί όσα θα ισχύουν στις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ, ο διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ διαπίστωσε «σοβαρές αποκλίσεις».

«Παραμένουν όλες οι ευκαιρίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας», επέμεινε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο BBC.

Η υπαναχώρηση της βρετανικής πλευράς από τις δεσμεύσεις της έχει δυσαρεστήσει τις Βρυξέλλες. Ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, δεν βλέπει για ποιον λόγο να μην υπάρξει μια συμφωνία στο πρότυπο αυτής που ήδη έχει η Ένωση με τον Καναδά. «Είμαστε τόσο κοντά, ήμασταν μέλη [σ.σ. της ΕΕ] επί 45 χρόνια. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας, εξαρτάται από αυτούς», πρόσθεσε.

Βέβαια, νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ότι ανησυχεί γιατί έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου, προθεσμία που έχει θέσει ο πρωθυπουργός.

Ο ομόλογός του Μισέλ Μπαρνιέ, πάντως, επιμένει ότι ο τελευταίος γύρος των εμπορικών συνομιλιών με τη Βρετανία έκλεισε με «επίμονες σοβαρές αποκλίσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επισήμανε δε ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία για οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ισότιμων όρων για δίκαιο ανταγωνισμό –συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων–, «ισχυρούς» μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών –συμπεριλαμβανομένων των «αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων»–, και μια συμφωνία για την αλιεία.