2 Οκτώβριος 2020, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2020, 20:20

Η Μαδρίτη η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επιστρέφει στο lockdown

  • Η Μαδρίτη η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επιστρέφει στο lockdown
    (Φωτ.: EPA / David Fernandez)

Η Μαδρίτη γίνεται απόψε η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επιστρέφει στο lockdown, καθώς περίπου 4,8 εκατ. κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας και εννέα δορυφορικών πόλεων θα απαγορεύεται να βγαίνουν εκτός της περιφέρειας, λόγω της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και η χωρητικότητά τους θα μειωθεί στο μισό, στο πιο «θερμό σημείο» των μολύνσεων στην Ευρώπη.

Οι νέοι περιορισμοί, που θα αρχίσουν στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) δεν θα είναι τόσο αυστηροί όσο στο προηγούμενο lockdown που ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν απαγορεύτηκε η έξοδος από τα σπίτια. Ωστόσο οι κάτοικοι ανησυχούν και έχουν εξοργιστεί με την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική και την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Ήμασταν οκτώ μήνες με μάσκες και χωρίς νυχτερινά κέντρα και πάρτι, και εξακολουθεί να υπάρχει μετάδοση. Τότε τι είδους επίδραση θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί;» αναρωτήθηκε ο Σόνι βαν ντεν Χόλσταϊν, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Sanissimo.

«Ο κόσμος είναι σε σύγχυση, διστάζει να βγει», είπε, ακριβώς τη στιγμή που ένας πελάτης τηλεφωνούσε για να ακυρώσει μια κράτηση για αύριο, Σάββατο. «Άλλη μια ακύρωση, επειδή φοβούνται», πρόσθεσε.

Οι συντηρητικοί των Αρχών της Μαδρίτης συμμορφώθηκαν απρόθυμα με την εντολή που δόθηκε από την υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών κεντρική κυβέρνηση να απαγορευθούν όλες οι μετακινήσεις, εκτός από εκείνες από και προς το σχολείο και την εργασία, για λόγους υγείας ή για ψώνια.

Διάσημη για τα ξενύχτια και το συνήθως ζωηρό τουριστικό ρεύμα της, η Μαδρίτη θα βλέπει επίσης τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 αντί στη 1:00. Η χωρητικότητα των εστιατορίων, των γυμναστηρίων και των καταστημάτων θα μειωθεί στο μισό.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε από σήμερα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ενρίκε Λόπεθ σε συνέντευξη Τύπου, ζητώντας συγγνώμη από τους κατοίκους για την αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών, επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη στην κεντρική κυβέρνηση.

Το μέτρο διευρύνει τους περιορισμούς που είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στα πιο φτωχά τμήματα της πόλης, με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.

Διάφορες άλλες πολυσύχναστες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εντείνει τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες, μειώνοντας τον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια και κάνοντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους περισσότερους χώρους. Αλλά καμία δεν έφθασε τόσο μακριά όπως η Μαδρίτη.

Η επικεφαλής της περιφέρειας Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο είναι αντίθετη με τους περιορισμούς και έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον των μέτρων. Ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις και κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση ότι υπερέβη τις εξουσίες της αποφασίζοντας τα μέτρα.

Με το διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης να παραμένει ανοιχτό, η περιφερειάρχης εξέφρασε σε ένα tweet την οργή της για τον πρωθυπουργό: «Από αύριο κάποιος θα μπορεί να έρχεται στη Μαδρίτη από το Βερολίνο αλλά όχι από την Πάρλα. Ευχαριστούμε για το χάος, Πέδρο Σάντσεθ». (Η Πάρλα είναι μία πόλη της περιφέρειας νότια της Μαδρίτης.)

Στην προσφυγή της υποστηρίζει πως τα μέτρα δεν είναι κατάλληλα για την καταπολέμηση της πανδημίας και θα κοστίσουν 750 εκατ. ευρώ την εβδομάδα στην τοπική οικονομία.

Με 850 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η περιοχή της Μαδρίτης έχει το χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Η Ισπανία έχει καταγράψει συνολικά 778.607 μολύνσεις από κορονοϊό –περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης–, και σχεδόν 32.000 θανάτους. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων βρίσκεται ξανά περίπου στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου –κατά μέσο όρο 78 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα–, αλλά πολύ πιο κάτω από τα ρεκόρ που καταγράφονταν στα τέλη Μαρτίου, σχεδόν 900.

  • Αναδημοσίευση από το Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ.