2 Οκτώβριος 2020, 17:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2020, 16:54

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Αν η Τουρκία συνεχίσει, θα υπάρξουν κυρώσεις

  • Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Αν η Τουρκία συνεχίσει, θα υπάρξουν κυρώσεις
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στα αποτελέσματα της εξ αναβολής Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Κύριο θέμα στην ατζέντα των «27» ήταν η Τουρκία, η οποία μονοπώλησε, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις χθεσινές συζητήσεις.

Όπως είχε διαφανεί προτού καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, αλλά να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι. Η ΕΕ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης, ενότητας και αποφασιστικότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση για διάλογο με την Τουρκία την αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας. Επίσης, εξήγησε ότι είναι σαφές πως εφόσον συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά, τότε θα υπάρξουν κυρώσεις. «Και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία» πρόσθεσε, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση, έγινε πολλή δουλειά, το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο που είχα απορρίψει επί της αρχής», σημείωσε ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής. Σχολίασε ακόμη πως πρόκειται για ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Σε ερώτηση για το εάν τον ενόχλησε το ότι στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχαν οι πρόνοιες που είχαν τεθεί νωρίτερα και για το πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι Σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια δυναμική διαδικασία, κατά την οποία γίνεται πάντοτε μια επεξεργασία κειμένων.

«Αυτή φορά έγιναν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές απ’ ό,τι συνήθως. Και εμείς και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ισορροπημένες και ενδεδειγμένες», εξήγησε.

Σχετικά με τα κείμενα που απορρίφθηκαν από την Ελλάδα, είπε ότι απλά χρειάστηκε αναλυτική ενημέρωση των υπόλοιπων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις. «Αλλά τονίστηκε ότι διακυβεύονται και τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα στο σύνολό τους. Αφορά όλη την ΕΕ και όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Επανέλαβε δε ότι θα αφορούν μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και έδειξε και πάλι το δρόμο προς τη Χάγη εάν δεν υπάρξει συμφωνία. «Προσδοκούμε σε μια μόνιμη και εφικτή σχέση με την Τουρκία, αρκεί να τηρούνται οι όροι που έχουν τεθεί», κατέληξε.