2 Οκτώβριος 2020, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2020, 14:19

Λέσβος: Δημοτικό οίκημα θα στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922

  • Λέσβος: Δημοτικό οίκημα θα στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922
    To Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών (φωτ.: lesvospost.com)

Τη βούληση και την απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη για απόκτηση δημοτικού οικήματος όπου θα στεγαστεί η ιστορική μνήμη των ξεριζωμένων Μικρασιατών, έκαναν πράξη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Τζιμής και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

Το οίκημα θα αποτελέσει ενιαίο σύνολο με το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» όπου εκεί θα εκτεθούν, αφότου επισκευαστεί, κειμήλια από τη Μικρά Ασία.

Με τη συνεργασία τους οι αντιδημαρχίες πέτυχαν να απαλλοτριωθεί η αυθεντική προσφυγική οικία της Σκάλας Λουτρών, που με το ΦΕΚ 138/24-11-2006 είχε χαρακτηριστεί μνημείο γιατί ήταν μοναδική προσφυγική οικία που διασώζεται έως σήμερα χωρίς επεμβάσεις, προσθήκες ή μετατροπές και αποτελεί σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των κατοίκων που ήλθαν ως πρόσφυγες στο νησί, από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας.

Ήταν ένα χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και της Κοινότητας Λουτρών, μέχρι πρότινος που το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αποφάσισε την απαλλοτρίωση του οικήματος.

  • Πηγή: mytilene.gr