1 Οκτώβριος 2020, 23:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2020, 23:36

Παζάρι στις Βρυξέλλες για το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

  • Παζάρι στις Βρυξέλλες για το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
    Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλούν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού /EUROPEAN COMMISSION/ Zucchi-Enzo)

Το διπλωματικό θρίλερ καλά κρατεί στις Βρυξέλλες όπου εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής των «27». Η Αθήνα μπλόκαρε το προσχέδιο της γερμανικής προεδρίας καθώς σε αυτό δεν αναφέρονταν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ενώ δεν γινόταν ούτε και αναφορά στην επιθετική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί το προσχέδιο ακολούθησε έκτακτη συνάντηση μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη, Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε και εν αναμονή του δεύτερου προσχέδιου, συζητήθηκε η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού ακτιβιστή που δηλητηριάστηκε Αλεξέι Ναβάλνι.

Όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο Έλληνα ανώτερο αξιωματούχο: «Θα επιστρέψουν σε ένα δεύτερο προσχέδιο, το οποίο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, μετά το δείπνο».

Το δεύτερο υπό συζήτηση προσχέδιο έχει μια παράγραφο με αυστηρή διατύπωση για την Τουρκία, αλλά δεν αναφέρει τη λέξη «κυρώσεις», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Τα 5 σημεία της ελληνικής πρότασης
Η Αθήνα κατέθεσε την αντιπρότασή της στο απορριφθέν πρώτο προσχέδιο που ετοιμάστηκε από τη γερμανική προεδρία. Πέντε είναι τα σημεία της ελληνικής πρότασης:

  1. «Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»
  2. «Οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»
  3. «Όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών –κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση»
  4. «Η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».
  5. «Η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη Γαλάζια Πατρίδα δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».