1 Οκτώβριος 2020, 14:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2020, 14:36

Επτά γηροκομεία έχει «χτυπήσει» ο κορονοϊός

  • Επτά γηροκομεία έχει «χτυπήσει» ο κορονοϊός
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Προς τα πάνω αναθεώρησε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τον αριθμό των ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Στο σύνολό τους όσοι νοσούν από Covid-19 μεταφέρθηκαν ήδη σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ η δομή μπήκε σε καραντίνα και έγινε απολύμανση στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται.

«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», είπε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να ευθύνονται δύο νοσηλευτές που νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες. Προς το παρόν, βέβαια, δεν έχει εντοπιστεί ο «ασθενής 0».

Το γηροκομείο «Αττική» είναι το έβδομο στο οποίο εντοπίστηκε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο αν δουλεύουν σωστά τα πρωτόκολλα για αυτές τις δομές, τις πλέον ευαίσθητες μιας και φιλοξενούνται άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.

Από την κλινική «Ταξιάρχαι» στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης ο απολογισμός είναι βαρύς, με δεκάδες θύματα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε μονάδες στο Μαρούσι, στο Μοσχάτο, στην «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.