1 Οκτώβριος 2020, 14:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2020, 14:07

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει μισθοφόρους

  • Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει μισθοφόρους
    (Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών Αρμενίας)

Μετά τη χθεσινή καταγγελία της Αρμενίας ότι η Τουρκία πήρε τον εναέριο έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποστολή Σύρων μισθοφόρων.

Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά. Ωστόσο μόνο στην ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας αναφέρεται η εμπλοκή της Τουρκίας, χωρίς κάποια απόδειξη.

Χθες πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι Σύροι και Λίβυοι μαχητές από παράνομες, ένοπλες οργανώσεις στέλνονται για να πολεμήσουν στο πλευρό των αζερικών δυνάμεων. Τόσο η Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν διαψεύδουν την αποστολή μισθοφόρων, ωστόσο ο πρέσβης της Αρμενίας στη Μόσχα έκανε λόγο για 4.000 ενόπλους από τη βόρεια Συρία.

Και μπορεί οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν να απηυθύναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι συγκρούσεις μπήκαν σήμερα στην πέμπτη μέρα. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε θέσεις που ήταν υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων για σχεδόν 30 χρόνια. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι εμποδίστηκε η ανασύνταξη των αζερικών στρατευμάτων.

Από την Κυριακή, αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, δημοσιοποιούνται μόνο μερικοί απολογισμοί θυμάτων. Η αρμενική πλευρά ανακοίνωσε 112 νεκρούς (οι 114 στρατιώτες και οι 8 άμαχοι), ενώ οι Αζέροι ανακοίνωσαν μόνο το θάνατο 15 αμάχων.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει καίρια πλήγματα, με εκατοντάδες απώλειες. Το Αζερμπαϊτζάν δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει πλήγμα από drone εναντίον στρατιωτικού οχήματος μεταφοράς προσωπικού γεμάτο στρατιώτες, ενώ αρμενικά βίντεο δείχνουν νεκρούς στη σειρά, με αζερικές στρατιωτικές στολές.