1 Οκτώβριος 2020, 14:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2020, 14:44

Ονδούρα: Καραβάνι μεταναστών φεύγει για τις ΗΠΑ λόγω της φτώχειας από την πανδημία (βίντεο)

Εκατοντάδες πολίτες της Ονδούρας σχημάτισαν χθες καραβάνι που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή εκεί, καθώς η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και έχει παραλύσει την οικονομία της χώρας, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι μετανάστες, κυρίως νεαροί άνδρες και γυναίκες με μικρά παιδιά και σακίδια στην πλάτη αναχώρησαν από τερματικό σταθμό λεωφορείων στην βόρεια πόλη Σαν Πέδρο Σούλα και κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Γουατεμάλα, σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Φεύγω μαζί με τον σύζυγό μου και τα δυο μου παιδιά. Δεν υπάρχει δουλειά εδώ. Δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις, και αν βρεις δουλειά σε πληρώνουν μόνον 100 λεμπίρα (περίπου 3,46 ευρώ) την ημέρα», δήλωσε μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Κριστίνα μιλώντας σε δημοσιογράφο του προγράμματος Hoy Mismo τοπικού τηλεοπτικού δικτύου.

Το καραβάνι αυτό είναι το πρώτο που αναχωρεί από την Ονδούρα φέτος, την ώρα που η χώρα υποφέρει από τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της μετά τα αυστηρά μέτρα lockdown που επιβλήθηκαν για έξι μήνες με στόχο την επιβράδυνση της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Τον Οκτώβριο του 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό καθώς καραβάνια με μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής κατευθύνονταν βόρεια προς τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ, ο οποίος είχε ταχθεί ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση στην επιτυχημένη προεκλογική του εκστρατεία το 2016, υποστήριξε τότε ότι ο στρατός χρειάζεται για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ καθώς οι μετανάστες κατευθύνονταν προς αυτά. Ωστόσο επικριτές του τον κατηγόρησαν για ένα πολιτικό τέχνασμα ενόψει εκλογών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.