30 Σεπτέμβριος 2020, 23:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2020, 23:19

Στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο ενόψει της Συνόδου Κορυφής

  • Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αύριο στην Αθήνα
    Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου (φωτ. αρχείου: υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου)

Έκτακτη επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποίησε ο Νίκος Δένδιας, ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κατά το δείπνο της οποίας αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κύπριο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε αφενός ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο στο αίτημά της για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Η Λευκωσία, όπως ανέφερε, αξιώνει να υπάρξουν νέες καταχωρίσεις στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τις κυρώσεις προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοιχτής της προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Σχετικά με την απόσυρση του Oruç Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ότι είναι ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και ότι η Ελλάδα ευελπιστεί να ανοίξει ο δρόμος για διερευνητικές επαφές με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Μένει συνεπώς να φανεί αν αυτό το πρώτο βήμα θα έχει συνέχεια και θα υπάρξει συνέπεια από την τουρκική πλευρά. Γιατί, όπως γνωρίζετε πολύ καλά εδώ στην Κύπρο, η Τουρκία είναι ο κατεξοχήν παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή μας. Ουδείς άλλωστε μπορεί να ξεχάσει ότι οι παράνομες ενέργειες τουρκικών σκαφών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες συνεχίζονται», κατέληξε.