30 Σεπτέμβριος 2020, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2020, 21:04

Συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καταγγέλλει η Αρμενία

  • Συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καταγγέλλει η Αρμενία
    (Φωτ.: Υπουργείο Άμυνας Αρμενίας)

Την καταγγελία ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει παραχωρήσει τον εναέριο έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) στην Τουρκία, έκανε ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας. Σύμφωνα με τον Αρτσρούν Χοβχανισιάν, οι σημερινές πτήσεις των τουρκικών και αζερικών μαχητικών ελέγχονταν από την τουρκική αεροπορική διοίκηση Ε7-Τ που εδρεύει κοντά στο Ερζερούμ και στο Καρς.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έως την απόσυρση των δυνάμεων της Αρμενίας.

«Έχουμε έναν μοναδικό όρο: την πλήρη, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καθυστέρηση απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας από το έδαφός μας. Εάν η κυβέρνηση της Αρμενίας αποδεχθεί αυτόν τον όρο, οι μάχες θα σταματήσουν, το αίμα θα σταματήσει να κυλάει», είπε ο Ιλχάμ Αλίεφ μετά την επίσκεψη σε τραυματίες που νοσηλεύονται.

Ο Αζέρος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι επιθυμία είναι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμπαράσταση, όπως και το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. «Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να δοθεί λύση με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται και με τους δύο ξεχωριστά, αλλά και μαζί με τους άλλους συμπροεδρεύοντες της ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ.